Hyperventilation er hurtig og dyb vejrtrækning, som automatisk sker for at bevare en normal koncentration af ilt og kuldioxid i blodet samt en normal surhedsgrad (pH).

Mekanisme ved hyperventilation

Ved hyperventilering sænkes koncentrationen af kuldioxid i blodet, pH niveauet stiger, blodets surhedsgrad falder og iltkoncentrationen vil da kunne øges. Signalerne om behovet for disse ændringer sker både via receptorer i den forlængede marv, i hovedpulsåren og i halsarterierne.

Årsager til hyperventilation

Flere forskellige årsager kan fremkalde hyperventilation.

Højder

Hyperventilation kan forekomme, hvis en person befinder sig højt over havniveau, hvor koncentrationen af ilt i luften er lav.

Sygdomme

Forskellige lungesygdomme kan fremkalde hyperventilation, og det kan også ses ved ubehandlet diabetes, der kan give lav pH i blodet.

Psykisk betinget hyperventilation

Hyperventilation kan også være psykisk betinget. Personen vil da mærke svimmelhed, prikken i fingrene og prikken rundt om munden, krampetendens i fingre/tæer og eventuel besvimelse. Disse symptomer skyldes, at kroppens syre-basebalance bliver skæv. Denne type hyperventilation opleves som reel åndenød (dyspnø). I udredningen af patienter, der klager over åndenød, er det derfor vigtigt at klarlægge, om åndenøden er forårsaget af sygdom eller er psykisk betinget. Dette har betydning for behandlingen af åndenøden.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig