Hygrom er en væskeansamling. Inden for medicinen bruges begrebet normalt om to forskellige tilstande: cystisk hygrom (makrocystisk lymfatisk malformation) og subduralt hygrom

Faktaboks

Etymologi
fra det græske ord hygros som betyder ‘våd, fugtig’ og -oma som betyder ‘tumor, svulst’

Makrocystisk lymfatisk malformation

Cystisk hygrom er en forældet betegnelse for makrocystisk lymfatisk malformation og klassificeres som en undertype af lymfangiom.

Det er en medfødt lymfatisk udviklingsforstyrrelse, der kendetegnes ved unormal eller manglende forbindelse mellem lymfekar. Misdannelsen forhindrer normal drænage af lymfen til venesystemet og medfører ansamling af lymfe i lymfebaner, som derfor udvides.

Selvom tilstanden er godartet, kan lymfeansamlingen forårsage symptomer, hvis den trykker på omliggende strukturer. Makrocystisk lymfatisk malformation kan forekomme nærmest overalt på kroppen, men tilstanden optræder i omtrent 75 % af tilfældene på halsen og i omtrent 20 % af tilfældene i armhulen.

Cirka 50 % af tilfældene er associeret med en kromosomafvigelse, hyppigst Turners sygdom.

Subduralt hygrom

Subduralt hygrom er en ansamling af cerebrospinalvæske under den yderste hårde hjernehinde (dura mater). Tilstandens årsag, skadesmekanisme og udbredelse er hovedsageligt ukendt. Subduralt hygrom kan optræde i alle aldersgrupper men forekommer hyppigst hos ældre mennesker. Tilstanden kan være forårsaget af en rift i hjernens spindelhinde (arachnoidea), som tillader, at cerebrospinalvæske flyder ind i subduralrummet. Subduralt hygrom er ofte associeret med hovedskader, subduralt hæmatom, neurokirurgiske indgreb eller øget intrakranielt tryk.

De fleste subdurale hygromer er små, asymptomatiske og kræver ingen behandling. Ved akutte eller store subdurale hygromer kan det være nødvendigt med kirurgisk behandling i form af dekompression.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig