Hjulben er en knoglestilling, hvor afstanden mellem knæene er større end normalt. Benene danner en bue, fordi låret vinkler udad og læggen vinkler indad.

Faktaboks

Også kendt som
genu varum eller varusknæ, indadknæk eller indadvinkel i knæets akse i forfraplan

Hjulbenethed hos børn

En vis grad af hjulbenethed er almindeligt i de første par leveår. Derefter kan der udvikles kalveknæ i to- til fireårs alderen, hvor knæene nærmer sig hinanden igen. Enkelte vækstforstyrrelser kan være familiært betinget og kan give vedvarende hjulbenethed hos børn, men sjældent i en grad, hvor der er behov for operation. Tidligere var engelsk syge (rakitis) en almindelig årsag til hjulbenethed. Knoglebrud, lammelser og børneleddegigt kan også give fejlstillinger i knæleddet.

Hjulbenethed hos voksne

Hos voksne er slidgigt i knæet (knæartrose) en almindelig årsag til hjulben. I de tilfælde kan hjulben blive ekstremt. Patienten får smerter og problemer med almindelig gang.

Behandling

Ved tidligt tegn på hjulbenethed og artrose er behandlingen konservativ med fokus på styrketræning og vægtreduktion. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at korrigere fejlstillingen ved hjælp af en operation. Operationsmetoden vil blandt andet afhænge af, om tilstanden er ensidig eller dobbeltsidigt, og om hofterne er angrebet af artrose. Det kan være aktuelt at korrigere benets akser ved at udføre en osteotomi, hvor kirurgen oversaver knoglen under knæleddet, så man kan korrigere benets akser og fiksere bruddet med en plade.

Hos patienter med nedslidt knæ kan det være aktuelt at erstatte knæleddet med en knæprotese.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig