Hjernehinderne er hinder som omgiver hjernen og rygmarven, og som hovedsageligt består af bindevæv.

Faktaboks

Også kendt som
hjerne- og rygmarvshinderne, meninges (som kommer af græsk meninx 'membran, hinde').

De tre hjernehinder

Der findes tre hjernehinder. Den yderste hårde hjernehinde (dura mater), den midterste spindelvævshinde (arachnoidea) og den inderste, bløde hjernehinde (pia mater).

Den hårde hjernehinde – dura mater

Den hårde hjernehinde er en solid læderagtig hinde, der ligger direkte op mod kraniets inderside. Den sidder fast, hvor kranienerverne forlader kraniehulen. Og den forsætter ud gennem kraniets store udgangshul (foramen magnum) og videre ned i rygsøjlens rygmarvskanal.

Spindelvævshinden – arachnoidea

Spindelvævshinden (arachnoidea) er den midterste hjernehinde. Den er tynd og spindelvævsagtig og beklæder indersiden af dura mater. Herfra strækker den sig ned mod den inderste hjernehinde (pia mater).

Den inderste hjernehinde – pia mater

Pia mater er den inderste hjernehinde, som ligger helt ind imod hjernen. Den er meget tynd og rig på blodkar, og disse blodkar fører næring til hjernen. Den inderste hjernehinde følger alle folder på hjernens og rygmarvens overflade.

De tre rum imellem hjernehinderne

Imellem hjernehinderne er der tre rum. Set udefra og er der først rummet mellem kraniet og den hårde hjernehinde, som kaldes det epidurale rum. Derefter kommer rummet mellem den hårde hjernehinde og spindelvævshinden dette kaldes det subdurale rum og endelig rummet mellem spindelvævshinden og den inderste hjernehinde det subaraknoidale rum.

Det epidurale rum

Det epidurale rum indeholder blodkar til den hårde hjernehinde disse blodkar kaldes de meningeale blodkar. Under normale omstændigheder er rummet aflukket, da den hårde hjernehinde beklæder kraniekassens inderside tæt. Ved skader mod hovedet kan de meningeale blodkar bløde. Disse blødninger kan skabe et højt tryk og løsne dura mater fra kraniets inderside, hvorved der opstår en livstruende blødning (epiduralt hæmatom).

Det subdurale rum

I det subdurale rum beklæder arachnoidea indersiden af dura mater tæt. Subduralrummet indeholder ligesom det epidurale rum blodkar, der ligeledes kan bløde. Sådan en blødning kan føre til dannelsen af en subdural blodansamling (subduralt hæmatom).

Det subaraknoidale rum

Det subaraknoidale rum er bredt og fyldt med cerebrospinalvæske. Cerebropinalvæsken trænger ud i det subaraknoidale rum, efter at det er dannet i hjernens indre og herefter passerer igennem hjernens ventrikelsystem. Blokkeres cerebrospinalvæsken i sin passage gennem det subaraknoidale rum, vil væsken ophobes (hydrocefalus). Herved øges trykket inde i kraniet og hjernen kan tage uoprettelig skade. Det subaraknoidale rum indeholder også de store pulsårer til hjernen, hvorpå man nogle gange finder abnorme karudposninger (aneurismer). Hvis disse karudposninger brister, kande føre til livstruende subaraknoidal blødning.

Sygdom i hjernehinderne

Udover ovennævnte blødningstilstande og hydrocefalus, kan hjernehinderne blive betændte af forskellige årsager som fx hjernehindebetændelse (meningitis). Fra hjernehinderne kan der også opstå hjernehindesvulster (meningeom). Disse kan forårsage hjerneskader ved at trykke på hjernevævet.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig