Extrauterin graviditet

Den gule prik viser placeringen af en normal graviditet i livmoderhulen. De grønne prikker viser eksempler på placeringen af extrauterine graviditeter, placeret i hhv. æggeledere og livmoderhals.

Extrauterin graviditet
Biorender/lex.dk.

Graviditet uden for livmoderen er en graviditet, hvor det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderhulen. Omkring 95 % af graviditeter uden for livmoderen er placeret i en af æggelederne. Resten er placeret i livmoderhalsen eller andre steder i bughulen, oftest i den nedre del af bughulen.

Faktaboks

Også kendt som

ektopisk graviditet og ekstrauterin graviditet (af latin extra 'udenfor' og uterus 'livmoder')

Der forekommer omkring 900 ekstrauterine graviditeter om året i Danmark, svarende til omkring 1 % af alle graviditeter.

Risikofaktorer til ekstrauterin graviditet

Tidligere ekstrauterin graviditet og graviditet etableret ved insemination eller in vitro fertilisation øger risikoen fire gange. Rygning øger risikoen, tidligere operationer i det lille bækken og endometriose øger også risikoen.

Symptomer på ekstrauterin graviditet

I starten føles graviditeten som en normal graviditet. Men i typisk omkring 7.-8. graviditetsuge kan der opstå lette smerter i den ene side nedadtil i maven og/eller blødning. I få tilfælde kan symptomerne starte med voldsomme smerter i maven, hvilket sker hvis æggelederen springer pga. den voksende graviditet, og kvinden bløder fra denne ud i bughulen. Disse tilstande kræver akut indlæggelse og operation.

Diagnosen

Fra omkring seks uger henne i graviditeten, skal der kunne ses en graviditet i livmoderen ved en ultralydsscanning, hvis graviditeten sidder normalt. Hvis der er en positiv graviditetstest, men der ved ultralydsscanning senere end seks uger henne i graviditeten ses en tom livmoder, mistænkes som udgangspunkt en ekstrauterin graviditet, og patienten henvises til nærmere undersøgelse og behandling på et hospital.

Behandling af ekstrauterin graviditet

Omkring en tredjedel af graviditeter udenfor livmoderen vil gå til grunde af sig selv uden behandling. Det er det mest skånsomme udkomme, fordi kvinden vil bevare sine to æggeledere og undgå operation. Af de 2/3, som kræver behandling, kan man vælge mellem medicinsk behandling og kirurgisk behandling. Kun i tilfælde hvor æggelederen er sprunget og bløder er kirurgisk behandling den eneste mulighed. For de andre behandlingskrævende tilfælde vil kvinden som udgangspunkt selv kunne vælge mellem medicinsk og kirurgisk behandling.

Konservativ behandling

Så længe kvinden ikke er fysisk påvirket af graviditeten, kan den følges med blodprøver, som fastlægger niveauet af graviditetshormonet humant chorion gonadotropin (s-hCG). Hvis s-hCG falder, kan graviditeten følges indtil s-hCG forsvinder, da graviditeten så er gået til grunde af sig selv. Hvis s-hCG stiger, vil graviditeten følges indtil s-hCG når en værdi på omkring 2.500 U/l, hvor der så vil iværksættes aktiv behandling på grund af risikoen for sprængning af æggelederen, hvis graviditeten får lov at vokse yderligere.

Medicinsk behandling

Methotrexat er et stof som hæmmer cellers deling (cytostatika), og en enkelt dosis af dette stof vil få 90% af graviditeter uden for livmoderen til at gå til grunde. Det viser sig ved at s-hCG begynder at falde. De sidste 10 % ender med at blive opereret enten fordi s-hCG bliver ved med at stige, eller graviditeten uden for livmoderen begynder at bløde. Blandt de hvor behandlingen virker, skal de følge med blodprøver ugentligt til s-hCG er forsvundet.

Kirurgisk behandling

Ved kirurgisk behandling som oftest kan foregå ved en kikkertoperation, kan man enten fjerne æggelederen med graviditeten (salpingectomi) eller man kan åbne æggelederen og alene fjerne graviditeten (tubotomi). Første metode er effektiv hos 98 % mens den anden er 90 % effektiv. De, hvor behandlingen svigter, er typisk henvist til fornyet operation. Patienterne kan typisk udskrives et par timer efter operationen.

Graviditeter efter en ekstrauterin graviditet

I dag vil 96 % af kvinder, som har haft en ekstrauterin graviditet, blive normalt gravide, når de forsøger igen. Selv i tilfælde, hvor begge æggeledere mistes efter en ekstrauterin graviditet, eller den efterladte æggeleder ikke fungerer, kan en graviditet etableres ved in vitro fertilisation. De fleste kvinder vil således kunne opnå det antal børn, de som udgangspunkt ønskede.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig