Glukagon er et peptidhormon, der produceres i α-celler i bugspytkirtlens Langerhanske øer, der også rummer de insulinproducerende β-celler. Det har sine vigtigste virkninger på leveren, hvor det omdanner glykogen til glukose og herved øger blodsukkerkoncentrationen. Det har således den modsatte virkning af insulin.

Faktaboks

Etymologi
Ordet glukagon er dannet af gluk- fra glukose og græsk agein 'føre' samt endelse -on.
Også kendt som

glucagon

Glukagon fremmer også omsætningen af aminosyrer til urinstof, og regulerer derved deres mængde i blodet, og kan også stimulere omdannelse af nogle aminosyrer til glukose (glukoneogenese). Det regulerer endvidere fedtomsætningen i leveren. Frisætningen af glukagon stimuleres især af lavt blodsukkerniveau og af proteinrige måltider.

Glukagonudskillelse og sygdomme

En forøget udskillelse af glukagon medvirker til det forhøjede blodsukker hos patienter med diabetes type 2, men hos de sjældne patienter med glukagonproducerende tumorer er det især aminosyrekoncentrationen i blodet, der bliver abnormt lav. Dette bevirker en karakteristisk hudsygdom kaldet migrerende nekrolytisk erytem, hvor der er blæredannelse.

Proglukagon og glukagonlignende peptider

Glukagon består af en peptidkæde på 29 aminosyrer, der dannes i α-cellerne ved spaltning af et forstadium, proglukagon, på 179 aminosyrer. Proglukagon dannes imidlertid også i visse tyndtarmsceller, hvor det dog spaltes anderledes. Tyndtarmen frisætter derfor ikke glukagon, men de beslægtede proglukagon-fragmenter GLP-1 og GLP-2 (Glukagon-Like Peptide). GLP-1 stimulerer bugspytkirtlens insulinfrisætning og hæmmer glukagonfrisætningen. Det har derfor tiltrukket sig opmærksomhed i behandlingen af sukkersyge.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig