Neksus
Gap junctions, eller gap-forbindelser, er en type specialiseret celleforbindelse mellem celler som ligger tæt indtil hinanden.
Neksus
Af /Openstax.
Licens: CC BY 4.0

Gap junctions, også kaldet nexus eller gap-forbindelser, er en type specialiseret celleforbindelse mellem celler, der ligger tæt ind til hinanden.

Faktaboks

Etymologi
Betegnelsen gap junctions er engelsk og betyder 'forbindelser mellem åbninger'.
Også kendt som

nexus (ordet kommer af latin nexus; ‘sammenknytning, forbindelse’), gap-forbindelse

Gap junctions findes i de fleste typer væv. Specielt er der mange af dem mellem forskellige typer epitelceller, hjertemuskelceller og glatte muskelceller. Disse forbindelser tillader små molekyler at passere direkte fra cytoplasma i en celle til cytoplasma i nabocellen. Gap junctions er især vigtige i forbindelse med at koordinere aktiviteten i naboceller, fx i hjertet, hvor de gør det muligt med koordineret sammentrækning af muskelcellerne. Gap junctions mellem nerveceller kaldes elektriske synapser.

Struktur

Gap junction
Gap functions tillader kommunikation mellem cellerne ved at små molekylære signalstoffer kan passere igennem rørene. Gap junctions er for trænge til at store molekyler, som f.eks. RNA og proteiner, kan passere.
Gap junction
Af /BioRender.com.

Gap junctions består af tynde rør, kaldet connexoner, der går gennem cellemembranen og er koblet direkte til et tilsvarende connexon i nabocellen. En gap junction består af to connexoner. Hvert connexon er opbygget af seks proteiner kaldet connexiner, der danner en ringformet struktur med en central kanal.

Sygdom

Hos mennesket er der mange forskellige, men nært beslægtede, connexiner. Mutationer i generne, der koder for connexiner, kan føre til genetiske sygdomme, specielt arvelig døvhed og hudsygdomme, men mutationerne er også knyttet til perifer neuropati og grå stær. En genetisk sygdom kaldet okulodentodigital dysplasi (ODD-syndromet), der rammer flere organer og væv, inklusive øjne, tænder, fingrer og tæer, skyldes mutationer i CX43 genet, der koder for connexin-43.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig