Epitelceller med fimrehår

Fimrehår på epitelceller: Epitelcellerne beklæder bl.a. næsen, bihulerne og luftrøret. Fimrehårene sidder på epitelcellerne og hjælper med at føre slim op fra lungerne.

Epitelceller med fimrehår

Fimrehår er små udløbere, der findes på overfladen af epitelcellerne, som beklæder næsen og bihulerne (øvre luftveje) og luftrøret og bronkierne (nedre luftveje). Hver epitelcelle har 200–300 fimrehår. Fimrehårene bevæger sig synkront og fører slim fra periferien op mod de centrale luftveje, så slimet kan hostes op. Slimet indeholder partikler, døde celler, eventuelle mikroorganismer og betændelsesceller.

Faktaboks

Også kendt som
cilier

Rygning og luftvejsinfektioner hæmmer fimrehårenes aktivitet. Der findes også medfødte fejl i fimrehårenes struktur, der gør, at de ikke bevæger sig hensigtsmæssigt, fx tilstanden primær ciliedyskinesi. Patienter med den slags medfødte defekter i fimrehårenes struktur er disponeret for gentagne luftvejsinfektioner. Fimrehår findes også i æggelederne, hvor ægget føres fra æggestokken til livmoderen, og halen på en sædcelle er også et fimrehår.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig