Illustration af en fibroblastcelle
Af /Laboratoires Servier.
Licens: CC BY SA 3.0

Fibroblaster er en celletype, der er specialiseret i at producere og vedligeholde bindevævets extracellulære matrix i alle kroppens organer. Den extracellulære matrix består af kollagenfibre, elastin, proteoglykaner og andre proteiner, der giver støtte og struktur til forskellige vævstyper i kroppen. Fibroblaster er ansvarlige for at syntetisere disse proteiner. Derudover spiller fibroblaster en vigtig rolle ved sårheling, hvor produktionen af kollagen og andre proteiner er nødvendige for at reparere og erstattet beskadiget væv.

Faktaboks

Etymologi

Ordet fibroblast kommer af latin fibra 'fiber, tråd' og blastos 'spire'.

Også kendt som
bindevævscelle

Struktur

Fibroblaster er aflange og spindelformede med nogle få cytoplasmatiske udløbere, der strækker sig i forskellige retninger og over varierende afstande ind i det omgivende bindevæv. De har en oval kerne, der er centralt placeret, og typisk med to eller flere meget udtalte nukleoler.

Fibroblasters betydning i sygdomme

Fibroblaster har en stor betydning i flere sygdomsprocesser især i forbindelse med sygdomme, der involverer, at fibroblaster bliver overaktive, hvilket resulterer i overdreven bindevævsproduktion og arvævsdannelse (fibrose). Dette kan føre til nedsat organfunktion og livstruende komplikationer, som kendes fra leverfibrose, sklerodermi og idiopatisk pulmonal fibrose.

Historie

Fibroblaster blev først beskrevet som en særskilt celletype i 1858 af den tyske patolog Rudolf Virchow (1821-1902), som kaldte dem "Spindelzellen des Bindegewebes". Betegnelsen fibroblast blev foreslået af Ernst Ziegeler (1849-1905) i 1895 og Santiago Ramón y Cajal i 1896 til at beskrive celler, der producerer nyt bindevæv.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig