Fedtceller
Fuldt differentierede fedtceller farvet med rødt farvestof.
Af /Wikimedia Commons.
Licens: CC BY SA 4.0

Fedtcelle er en specialiseret bindevævcelle, der spiller en fundamental rolle i opretholdelsen af energibalancen hos pattedyr. Fedtcellen er specialiseret i at oplagre overskydende energi i form af fedt (triglycerider). Triglyceriderne kan senere nedbrydes til frie fedtsyrer i en proces kaldet lipolyse. Disse frigjorte frie fedtsyrer bruges af andre organer som brændstof under perioder med energiunderskud, fx faste. Endvidere er fedtcellen en endokrin celletype, der udskiller adskillige hormoner, der påvirker energibalancen, herunder leptin og adiponektin.

Faktaboks

Også kendt som

Adipocyt (ordet adipocyt kommer af latin adeps 'fedme', genitiv adipis, og græsk kytos 'hulrum, celle').

De senere år er det også blevet klart at fedtceller også spiller en vigtig rolle som isolering mod ekstreme temperaturer og støddæmpning omkring indre organer.

Typer af fedtceller

Fedtcellen kan kategoriseres i tre forskellige typer – hvide, brune og beige fedtceller – baseret på deres oprindelse, placering og funktion. Baseret på typen af fedtceller kan fedtvæv klassificeres i to funktionelt forskellige typer fedtvæv: hvidt fedtvæv, der primært består af hvide og beige fedtceller, og brunt fedtvæv, der består af brune fedtceller.

Hvide fedtceller

Hvide fedtceller (20-150 μm i diameter) er den mest udbredte type af fedtcelle i menneskekroppen. De er fyldt med én stor fedtdråbe, der skubber alle andre organeller til cellens periferi.

Brune fedtceller

Brune fedtceller er mindre end hvide fedtceller, typisk 10-25 μm i diameter. Brune fedtceller er meget metabolisk aktive celler, der indeholder flere små fedtdråber og betegnes derfor også multilokulært fedt. Modsat hvide fedtceller, har brune fedtceller en meget stor mængde mitokondrier, som er med til at give det brune fedtvæv dets karakteristiske brune farve.

I modsætning til det hvide fedt, der lagrer energi, afgiver brunt fedtvæv (BAT) energi i form af varme, i en proces kaldet termogenese. Termogenese kræver, at proteinet UCP1 er til stede, og det findes netop kun i mitokondrier i de brune og beige fedtceller. UCP1 afkobler den oxidative fosforylering, dvs. den normale produktion af cellernes energistof ATP, således at energien ved fedtnedbrydningen frigøres direkte som varme. Brunt fedt findes i større mængde hos visse pattedyr, navnlig dem, der går i vinterdvale, fx bjørne. Mennesket er ved fødslen og i spædbarnsalderen udrustet med brunt fedt. I mange år troede man, at det brune fedt forsvandt hos voksne mennesker, men nyere forskning har vist at voksne mennesker også har ganske små mængder i afgrænsede områder omkring kravebenene og nakken. Derudover er det yderligere i nogle tilfælde blevet registreret omkring nyrerne, rygsøjlen og aorta.

Beige fedtceller

Beige fedtceller har karakteristika fra både brune og hvide fedtceller. De findes generelt spredt mellem lommer af hvide fedtceller og har potentiale til at generere varme under visse forhold, ligesom brune fedtceller.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig