Fagocytose er en proces, hvor celler, kaldet fagocytter, indtager eller opsluger store partikler eller andre celler. Hos nogle former for dyreliv, såsom amøber og svampe, er fagocytose et middel til at finde føde. Hos flercellede dyr er fagocytose hovedsageligt en forsvarsreaktion mod infektion og fremmede stoffer (antigener), og fagocytter fungerer desuden som renovationsceller, der fjerner døde celler. Hos pattedyr, inklusive mennesker, er der to hovedtyper af fagocytter: de neutrofile granulocytter og makrofagerne. Fagocytose er en speciel form for endocytose.

Faktaboks

Etymologi

Ordet fagocytose kommer af græsk phagein 'spise' og kytos 'hulrum, celle' og -ose.

Mekanisme

Fagocytose
Fagocytose.
Fagocytose
Af /Created with BioRender.com.

Fagocytterne griber fat i det, som skal fagocyteres ved hjælp af forskellige typer af receptorer, de har i cellemembranen. I nogle tilfælde har andre celler i immunsystemet allerede markeret celler, fx bakterier, som skal fagocyteres, ved at de har dannet antistoffer mod bakterierne. Fagocytterne har så receptorer som binder antistofferne fast til overfladen af bakterierne.

Fagosom

Efter optagelse ind i cellen bliver det fagocyterede materiale liggende inde i en blære, kaldet et fagosom. Indholdet i fagosomet bliver gjort mere surt ved at protoner (H+-ioner) pumpes ind. Bakterier, som er optaget ved fagocytose, dræbes ved hjælp af frigivelse af ilt-radikaler inde i fagosomet. Indholdet nedbrydes derefter ved, at lysosomer tømmer nedbrydende enzymer ind i fagosomet.

Forskellige bakterier formår at overleve fagocytose og fortsætter med at leve og dele sig inde i fagocytterne. Nogle bakterier er resistente over for ilt-radikaler eller mod nedbrydning af lysosomale enzymer, nogle forhindrer at lysosomer tømmer nedbrydende enzymer ind i fagosomet, mens andre formår at trænge ud af fagosomet. Defekter i forskellige dele af fagocytosen medfører reduceret drabsevne mod bakterier og gentagne infektioner med visse typer bakterier, fx kronisk granulomatøs sygdom.

En speciel form for fagocytose er autofagocytose, hvor cellen danner en membran omkring sine egne bestanddele (autofagosom), for derefter at nedbryde indholdet i autofagosomet.

Historie

Fagocytose blev først bemærket af lægen William Osler i 1870'erne, men blev senere undersøgt og navngivet af mikrobiologen Elie Metchnikoff (1845-1915) i starten af 1880'erne.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig