Epikondylitis er en smertefuld irritation i knoglehinden (periost) omkring senefæstet ved albuens epikondyler.

Faktaboks

Etymologi

Ordet epikondylitis kommer af epi- og græsk kondylos 'kno' og -itis.

Også kendt som
epicondylitis humeri, tennisalbue

Former

Det er hyppigst ydersiden af albuen (epicondylitis lateralis), som rammes, og denne form kaldes tennisalbue. Når det er den indvendige side, der er afficeret, kaldes det golfalbue.

Årsager til epikondylitis

Tilstanden skyldes bl.a. overbelastning ved arbejde eller sport. Små rupturer i kollagenfibrene aktiverer en immunreaktion i tilstandens tidlige fase. Imidlertid finder man ikke inflammatoriske celler i etableret epikondylitis. Tilstanden karakteriseres som en degenerativ senesygdom (tendinopati).

Tennisalbue kan, som navnet tilsiger, skyldes overanstrengelse hos udøvere af specifikke sportsgrene, men lidelsen er imidlertid oftere et resultat af overanstrengelse i arbejdsmæssig sammenhæng, fx hos mange håndværkere.

Diagnose

Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse af en læge. Radiologisk diagnostik er sjældent nødvendig.

Behandling af epikondylitis

De allerfleste kan behandles uden operation, og over 80 procent bliver raske inden for et år med konservative tiltag. Det vigtigste tiltag er aktivitetsændring, fx at undgå provokerende og repeterende bevægelser. Andre tiltag er hvile med albuen i slynge eller injektion af et kortisonpræparat omkring senefæstet. Fysioterapi er også anbefalet. I sjældne og kroniske tilfælde, som ikke bliver bedre med konservativ behandling, kan operation, hvor man løsner senefæstet på ydersiden af albuen, forsøges.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig