Dråbesmitte er overføring af smittende mikroorganismer, fx virus eller bakterier. Overførslen sker ved at dråber slynges ud i luften fra hostende eller nysende personer og fra personer, der synger eller taler højt. Dråbernes størrelse er over 100 mikrometer (µm).

Faktaboks

Også kendt som

dråbeinfektion

De mindste dråber (aerosolerne) kan indtørre så hurtigt, at de bliver svævende i luften i lang tid som usynlige små partikler (dråbekerner), der indeholder de smittende mikroorganismer, oftest bakterier eller virus. På denne måde smitter blandt andet luftvejsinfektioner. De mindste indtørrede dråbekerner har en størrelse mellem tre og ti mikrometer eller derunder.

Mikroorganismers evne til at overleve i dråbekerner

Forskellige mikroorganismer har forskellig evne til at overleve i dråbekerner. Nogle, fx Staphylococcus aureus kan overleve så længe, at de kan hvirvles op i smittefarlig form fra støv på gulv, sengetøj og lignende, mens andre fx Neisseria meningitidis ikke tåler indtørring og derfor dør i støvet.

Aerosoler fra fx springvand eller fra befugtigede airconditionanlæg kan, hvis vandet indeholder fx Legionella-bakterier, smitte mennesker, der passerer forbi.

Aerosoler

Aerosoler er små partikler eller dråber, som svæver i luften eller i en anden gas. Aerosolpartikler fra miljøet varierer meget i størrelse (hyppigst 10–100 µm). Aerosoler kan indeholde virus (fx influenzavirus og SARS-CoV-2-virus) og bakterier (fx kighostebakterier) og kan forårsage luftbåren smitte af andre mennesker.

Aerosoler er i reglen ikke stabile og ændres sædvanligvis over tid som en funktion af luftfugtighed, temperatur og andre fysiske og kemiske processer. Udluftning og sollys (UV-C, dræber mikroorganismerne) nedsætter smitterisikoen for dråbesmitte.

Partiklers faldhastighed

Større partikler >100 µm har en faldhastighed på 1000 m/time og falder derfor hurtigt til jorden og smitter i praksis kun indenfor ca. fire meters afstand fra smittekilden. Partikler <10 µm har en faldhastighed på en meter i timen og kan forblive i luften i timer til dage, især hvis de indtørrer til dråbekerner.

Der er tidligere observeret dråbekernesmitte fra kvægbesætninger med mund- og klovsyge-virus fra Østtyskland (DDR) til Sydfyn. Dråbekerner fra aerosoler kan således smitte over store afstande og alle mennesker i samme rum som smittekilden er udsat for smitte.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig