Den fertile alder er den periode, hvor en kvinde kan blive gravid og føde børn. Perioden starter, når ægløsningen og menstruationen begynder, hvilket typisk sker i alderen 9-18 år. Den fertile alder har ikke flyttet sig gennem tiden.

Faktaboks

Etymologi
Ordet fertil kommer af latin fertilis 'frugtbar'
Også kendt som

den fødedygtige alder, den frugtbare alder

Menstruationerne fortsætter, indtil der ikke er flere æg i æggestokkene. Når der ikke er flere æg i æggestokkene, indtræder overgangsalderen. Det sker typisk i 45-55-års alderen, og den gennemsnitlige alder, når overgangsalderen indtræder, er 52 år.

Den fertile alder stopper dog inden ophør af menstruationer, og fertiliteten kan ophøre op mod 10 år før menstruationerne slutter.

Fertilitetens fald med alderen

Fertiliteten topper i starten af 20’erne og falder jævnt med stigende alder. Når fertiliteten er højest, er chancen for graviditet og fødsel af barn omkring 34 % per cyklus. Det betyder, at det gennemsnitligt tager 3 måneder at opnå graviditet, når kvinden er i starten af 20'erne, hvor hun er mest fertil. Når kvinden er 30 år, vil det gennemsnitligt tage 6 måneder, og når hun er 40 år, tager det gennemsnitligt 20 måneder. Der er meget få kvinder, der føder deres første barn efter de fylder 42 år.

I perioden 2007-2023 blev der i Danmark gennemsnitlig født 410 børn om året af kvinder, der var 43 år eller ældre, og af dem var gennemsnitligt 114 fødsel af første barn. Der blev i samme periode født gennemsnitligt 60.540 børn om året.

Den fertile alder hos mænd

Betegnelsen den fertile alder anvendes ikke for mænds fertilitet. Mænd er som udgangspunkt fertile hele livet, selv om kvaliteten af sæden forringes med alderen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig