MR-defækografi hos patient med svækket bækkenbundsmuskulatur. Der ses fremfald af endetarmen (pil), når patienten bruger bugpressen og trykker til (B).
.
Licens: CC BY NC ND 3.0

Defækografi er en røntgenundersøgelse af endetarmen, der anvendes til at vurdere funktionen og strukturen af endetarmen og anus hos patienter med afføringsproblemer. Afføringsproblemerne kan fx være svært at komme af med afføring, besvær med at holde på afføring, problemer med luftafgang, eller hvis der er mistanke om buler eller indvendige folder i tarmen.

Faktaboks

Etymologi
av latin defaecare, ‘rense for grums’, brukes om avføring og gresk graphein, ‘skrive, tegne’

Udførelsen af undersøgelsen

Under undersøgelsen indføres kontraststof i endetarmen gennem et kateter. Når endetarmen er fyldt, placeres personen på en særlig bækkenstol og opfordres til at presse kontraststoffet ud på forskellige måder, mens der tages røntgenbilleder.

I dag udføres lignende dynamiske undersøgelser i stigende grad med MR-scanning. Disse undersøgelser giver tydeligere information om, hvor bækkenbunden er svækket, og hvilke organer der falder frem under afføring

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig