Chromaffincelle er en type celle, der kan optage farvestoffet krom, hvorved cellen kan farves af kromsalte. Ved farvning kan cellen studeres histologisk, hvilket vil sige, at den mikroskopiske opbygningen af cellen kan undersøges. Farvningen skyldes, at cellerne indeholder forbindelser, der reagerer med kromsaltet, sådan at der udfældes et bundfald, der indeholder kromdioxid. Bundfaldet er brunt eller gulbrunt og derfor kaldes cellerne også fæokromocytter eller brunfarvede celler.

Faktaboks

Etymologi
af græsk khroma, ‘farve’, og latin affinis, ‘beslægtet’

Forbindelserne i cellerne, som specielt reagerer med kromsaltene er serotonin og adrenalin og i nogen grad også noradrenalin. I binyrerne findes der to hovedtyper af chromaffinceller:

  1. chromaffinceller i binyremarven, der udskiller adrenalin og noradrenalin
  2. enterochromaffinceller i binyrebarken, der er involveret i produtionen af serotonin.

Det er værd at bemærke, at udtrykket chromaffin kan anvendes mere bredt til at beskrive celler eller strukturer, der indeholder kromreaktive farvestoffer, og det er ikke kun begrænset til celler i binyrerne.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig