Bronkopulmonal dysplasi er en lungesygdom, som skyldes manglende udvikling eller skade på lungerne hos for tidligt fødte børn (præmature). Sygdommen kræver tilførsel af ilt og ofte støtte til vejrtrækningen med respirator eller lignende udstyr.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk bronchoi ‘luftrør’, ental bronkus, latin pulmo ‘lunge’ og græsk dys- ‘dårlig’ og plasis ‘udforming’

Årsager til bronkopulmonal dysplasi

En almindelig årsag til bronkopulmonal dysplasi er respatrory distress syndrome (RDS). Hos for tidligt fødte medfører RDS manglende dannelse af surfaktant, som er det sekret, der letter åndedrættet og forhindrer alveolerne i at klappe sammen. Meget tyder på, at risikoen for at udvikle respiratory distress syndrome er øget ved for tidlig fødsel, nedsat fostervækst og ved rygning under graviditeten. Endvidere kan respiratorbehandling hos præmature og tilførsel af høje koncentrationer af ilt virke skadeligt på nyfødtes lunger, og det kan derfor øge risikoen for udviklingen af bronkopulmonal dysplasi.

Prognose

Tilstanden forbedres for det meste i takt med, at barnet vokser, ofte i løbet af to til fire måneder efter, at diagnosen er stillet. Nogle børn kan have brug for behandling over længere tid. Alvorlige tilfælde af bronkopulmonal dysplasi er forbundet med fare for vedvarende problemer med lunger og luftveje.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig