Bronkiolitis er betændelse i de yderste dele af bronkialtræet. Akut bronkiolitis rammer oftest børn i det første leveår, og tilstanden skyldes sædvanligvis virusinfektioner, oftest RS-virus.

Sygdomsmekanisme

Ved bronkiolitis bliver bronkiolerne trange eller tætte på grund af hævelse i væggen og en øget slimproduktion. Tilstanden optræder i forbindelse med en forkølelse, og børnene får efterhånden vejrtrækningsbesvær, hurtig vejrtrækning og hoste. Med stetoskop kan man høre knitrelyde og eventuelt pibelyde over lungerne.

Behandling af bronkiolitis

Børnene kan få brug for ekstra tilførsel af medicinsk ilt, og i sjældne tilfælde skal de behandles i respirator. De fleste børn med bronkiolitis bliver raske i løbet af en til tre uger, men nogle kan plages af hoste og pibende vejrtrækning over en længere periode.

Bronkiolitis hos voksne

Betændelsesforandringer i bronkiolerne kan også opstå i forbindelse med luftvejsinfektioner hos voksne, men fordi diameteren i bronkiolerne er større hos voksne end hos børn, bliver symptomerne ikke lige så alvorlige. Hos rygere kan der også opstå betændelsesforandringer i de små luftveje, der vil bidrage til at hæmme luft-flowet ved vejrtrækning, særligt ved udånding.

Mere sjældne former for bronkiolitis kan opstå i forbindelse med inhalation af toksiske gasser, fx ammoniak og svovldioxid, i forbindelse med andre sygdomme, fx bindevævsygdomme og ulcerøs colitis, og i forbindelse med transplantationer, fx lungetransplantation og knoglemarvstransplantation.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig