Bicepsruptur
Øverst ses en ultralydsscanning af muskelfibrene i en normal bicepsmuskel. Nederst ses en bicepsruptur i muskulaturen på overgangen mellem muskel og sene.
Af .
Licens: CC0 1.0 DEED
Bicepsruptur på personens højre arm
Bicepssenen på personens højre arm er revet over. Biceps trækker sig opad, hvilket viser sig som en forstørret overarmsmuskel, der kan ligne Skipper Skræks arme.
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Bicepsruptur er en overrivning af bicepsmusklens lange sene (caput longum). Overrivningen sker oftest ved løft eller træk. Der kan pludseligt høres et smæld på forsiden af skulderen, og der opstår lette smerter. Afhængigt af hvor senen overrives, kan det være nødvendigt at udføre en operation for at opnå bedst mulig funktion i armen.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin bi 'to' og en afledning af caput 'hoved' samt ruptura 'briste, overrivning'.

Også kendt som

overrivning af bicepssenen, Skipper Skræk-arm

Bicepsruptur ved skulderleddet

En overrivning af senen tæt ved skulderleddet forekommer oftest hos ældre, der har en lidelse der svækker deres muskler, led eller sener. Det kan fx være leddegigt (reumatoid artrit) eller slidgigt (artrose). Hvis overrivningen sker tæt ved skulderleddet, kan senen hele op, uden at det er nødvendigt at operere.

Bicepsruptur ved albuen

Der kan også forekomme en afrivning af bicepssenens nedre fæste på spolebenet (radius) i albuen. Dette er dog mere sjældent og ses typisk hos yngre veltrænede personer. Hvis senen afrives ved albuen, er det oftest nødvendigt at operere, for at opnå fuld funktion af armen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig