Antebrachium fraktur
Underarmsbrud hos en 30 år gammel mandlig motorcyklist. Både radius og ulna er fraktureret.
Antebrachium fraktur
Af .
Frakturluksation af skulderleddet
Skulderluksation med samtidig fraktur af tuberculum majus hos en 30 år gammel mand (bilulykke).
Frakturluksation af skulderleddet
Af .

Armbrud er fællesbetegnelsen på brud i på en knogle i over- eller underarm. Armbrud opstår oftest ved fald fra stående højde. Armbrud er hyppigt blandt børn og unge pga. aktivitet og blandt ældre pga. fald og osteoporose (knogleskørhed).

Faktaboks

Også kendt som

brækket arm eller fraktur af overekstremitet

De almindeligste typer armbrud

Armbrud kan forekomme flere forskellige steder i armen.

Brud i skulderen (proksimal humerusfraktur)

Ved fald på skulderen eller på strakt arm kan der opstå brud på halsen af overarmsknoglen (humerus). Dette brud kaldes fractura colli chirurgici eller kirurgisk brud. Det forekommer hyppigst hos ældre, hvor osteoporose er en medvirkende underliggende årsag.

Når skulderen går ud af led (skulderledlsuksation), kan den øverste knude for senehæftet på overarmsknoglen afsprænges (fractura tuberculi majoris).

Brud på overarmsknoglens skaft (fractura humeri)

Brud på overarmsknoglen kan skyldes både en indirekte og direkte skade. Brudlinjerne i knoglen kan gå på tværs, på skrå eller i spiral. Ved stor fejlstilling eller skade på blodkar og nerver skal bruddet opereres. Dette kan gøres enten med skinnefiksation eller marvsøm.

Albuebrud

Albuebrud kaldes suprakondylær humerusfraktur, og er relativt almindeligt hos børn. Dette brud kan afklemme blodkarrene i albuen og forårsage cirkulationsforstyrrelser til underarmen og hånden, som kan blive bleg eller blålig og kølig.

Brud af albuespidsen (olecranonfraktur) og distale del af overarmsknoglen ses ofte hos voksne. Gips er nødvendig ved de fleste af disse brud. Men især albuebrud hos voksne skal ofte opereres, for undgå at albuen bliver varigt stiv ved for lang tids immobilisation i gips.

Underarmsbrud

I underarmen kan der ske et brud i knoglerne hver for sig eller samtidig. De to lange knogler i underarmen (radius og ulna) har et komplekst samspil, når underarmen roteres. Et brud i disse knogler skal derfor ofte opereres. Fejlstilling i frakturen skal rettes op for at forebygge bevægelsesindskrænkning ved bøjning og strækning af armen og ved rotering af underarmen.

Håndledsbrud

Et af de almindeligst forekommende brud er et håndledsbrud (radiusfraktur). Det er et brud på spolebenet (radius), som sidder lige over håndleddet. De fleste af denne slags brud kan behandles konservativt dvs. uden operation. I stedet immobiliseres bruddet i en bandage eller gipsskinne. Hvis bruddet er ustabilt og med fejlstilling, skal det fikseres med en metalskinne og skruer (osteosynteres).

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig