Apraksi er en forstyrrelse af evnerne til at udføre viljesstyrede og målrettede bevægelser, selvom muskelkraften ikke er nedsat.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk a- ‘uden’ og prassein ‘udføre’

Symptomer ved apraksi

Apraksi kan ramme mange forskellige evner, eksempelvis evnen til at udføre fine og nøjagtige bevægelser med arme og ben ved af- og påklædning, personlig hygiejne, indtagelse af drikke og mad, skrive og tegne. I ansigtet kan det være besvær med at slikke sig om munden, hoste og rynke brynene. Det kan være evnen til at efterkomme en kommando eller koordinere mund og tale eller vanskeligheder ift. at lære nye færdigheder.

Årsag

Symptomerne skyldes oftest en hjerneskade, men vil være forskellige afhængig af, hvor skaden er lokaliseret i hjernen. Det er således et symptom ved mange ved mange forskellige neurologiske diagnoser, men som også kan være en del af et symptomkompleks, fx ved apopleksi eller et traume mod hjernen.

Undersøgelse

Der laves en neurologisk undersøgelse suppleret med undersøgelser i form af blodprøver, scanninger og neurofysiologiske undersøgelser for at fastlægge en diagnose og behandling.

Behandling

En nøje bestemmelse af hvilke evner, der er ramt, vil indgå i genoptræningen efter en hjerneskade, således at der kan iværksættes et træningsprogram, ved f.eks. ergo-, fysio- og taleterapeuter, for at kompensere for tabet af evner.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig