Antistreptokokhyaluronidase, forkortet ASH, er et antistof mod enzymet hyaluronidase, som kan bruges til at stille diagnosen alvorlig streptokokinfektion og til at følge forløbet af sygdommen.

Faktaboks

Også kendt som

ASH

Hyaluronidase er et enzym, der dannes af de betændelsesfremkaldende (pyogene) Streptococcus pogenes gruppe A, fra Streptococcus agalactiae gruppe B og Streptococcus dysgalactiae gruppe G og gør dem i stand til at opløse bindevævets grundsubstans, som er hyaluronsyre, og derved kan infektionen spredes diffust i vævet.

ASH efter infektion

Efter infektionen danner kroppen antistoffet ASH mod hyaluronidasen, som kan anvendes diagnostisk til at vise, at en mere alvorlig infektion fx blodforgiftning (sepsis) med pyogene streptokokker har fundet sted. ASH har ingen diagnostisk værdi ved akut streptokokbetændelse.

Efter streptokokfølgesygdommene gigtfeber (febris rheumatica) og nyrebetændelse (glomerulonephritis), som er sjældne immunologiske reaktioner på Streptococcus pogenes gruppe A infektion, findes kraftigt forhøjede ASH-koncentrationer hos 95 procent af alle patienter, hvilket anvendes diagnostisk. Foruden ASH kan der også samtidigt undersøges for antistoffer mod streptolysin O fra gruppe A, B og G-streptokokker, som også er forhøjet ved alvorlige infektioner og ved de to immunologiske følgesygdomme til gruppe A streptokokkerne, som er nævnt ovenfor.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig