Indsættelse af stent
Indsættelse af stent
Af /Created with BioRender.com.

Angioplastik er en procedure, hvor en forsnævret eller blokeret blodåre (arterie) udvides. Angioplastik er en fællesbetegnelse for udvidelse af forsnævringer pulsårer. Det kan foretages i forskellige pulsårer, fx nyrekar, bækken- og lyskekar, koronarkar og halskar.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer fra græsk angeîon 'kar' og plássō 'formgive'

Også kendt som
Perkutan Transluminal Angioplastikk (PTA)

Angioplastik udføres typisk ved at føre en wire ind i arterien og herefter indføre et kateter med en ballon på kateterspidsen over wiren. Via kateteret kan ballonen pustes op til mange atmosfæres tryk. Ballonen udvider arterien og genopretter blodgennemstrømningen.

Ballonudvidelse ledsages ofte af en indsættelse af en stent, som er et tyndt metalgitter, som kan holdes på plads af egen kraft, når det er placeret i karvæggen. En stent skal modvirke en fornyet forsnævring i samme område af karet.

Angioplastik benyttes oftest på pulsårer, der er blevet forsnævret som følge af aterosklerose, men kan også bruges ved medfødte forsnævringer på pulsårer. Teknikken blev først brugt ved forsnævringer i nyrearterier og de store bækkenkar, men benyttes nu i udstrakt grad også ved forsnævringer i hjertets kranpulsårer, hvor behandlingen betegnes perkutan koronar intervention (PCI).

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig