Anatomisk normalstilling, med kroppens tre hovedplan: sagittal-, horistontal- og transversalplanet, som alle står vinkelret på hinanden.

.
Licens: CC BY 4.0

Anatomisk normalstilling er en standardiseret udgangsposition af kroppen. Det er en måde at stille kroppen på, for at kunne beskrive kroppens forskellige dele så præcist som muligt.

Faktaboks

Også kendt som

anatomisk udgangsstilling

Beskrivelse af anatomiske normalstilling

Kroppen er i anatomisk normalstilling, når kroppen er oprejst, hovedet er i balance og blikket fremadrettet. Armene skal hænge frit ned langs siderne, håndfladerne vendt fremover med tomlen ud fra kroppen og benene lidt fra hinanden med fodens længdeakse fremover i sagittalplanet. Når kroppen er placeret i anatomisk normalstilling, kan kroppen beskrives som værende 'in situ'.

Formålet med anatomisk normalstilling

Den anatomiske normalstilling gør læring om de forskellige organer og dele af kroppen ensrettet, hvilket gør det muligt at beskrive udseende og placering af fx lunger, milt og nyre mere præcist, når man studerer anatomi.

Når kroppen er i anatomisk normalstilling kan den opdeles i tre hovedplan:

  1. Transversalplan
  2. Sagittalplan
  3. Frontalplan

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig