Sabin-Feldman dye test er en laboratorietest, som tidligere blev brugt til at diagnosticere sygdommen toxoplasmose, som er forårsaget af parasitten Toxoplasma gondii. Sabin-Feldman dye testen anvendes stadig som referencetest i særlige referencelaboratorier, når nye metoder skal afprøves.

Faktaboks

Etymologi

Testen har navn efter Albert B. Sabin og Harry A. Feldman, som publicerede testen fra børnehospitalet i Cincinnati, USA i 1948.

Dye er engelsk for farvestof

Sabin-Feldman dye testen påviser IgM og IgG antistoffer mod levende Toxoplasma gondii parasitter. Antistofferne bindes til parasitten og aktiverer komplement, der opløser (lysere) parasittens membran, så den dør. Det viser sig ved, at parasitten ændrer form og mister farvbarhed ved methýlenblåt farvning. Testen er meget sensitiv og specifik og giver i praksis ingen falsk positive resultater.

Titer

Man anvender trinvise fortyndinger af patientens blod og den højeste fortynding, som dræber halvdelen af parasitterne i forsøget, angiver så mængden af antistoffer som kaldes en titer, fx 1:1250. Det vil sige, at blodet, der er fortyndet 1250 gange stadig dræber parasitten. En titer på 1:16 eller >4 IU er positiv for toxoplasmose-infektion hos patienten.

WHO anbefaler nu, at titeren i stedet angives som internationale enheder (IU/ml).

Toxoplasmose

Toxoplasmose-parasitten har katte som hovedvært og smitter via kattes afføring til mennesker, hvor de fleste ikke bliver syge eller sjældent får lettere symptomer. Personer med nedsat immunsystem kan dog blive alvorligt syge.

Gravide kan være smittet under graviditeten uden at vide det. Hvis gravide smittes, kan parasitterne trænge gennem tarmvæggen og overføres gennem moderkagen til fosteret, som risikerer at blive aborteret, dødfødt, født med forskellige alvorlige hjernesygdomme eller senere få en alvorlig øjensygdom (chorioretinitis).

Nuværende test til toxoplasmose

Toxoplasmose påvises nu ved forskellige ELISA-tests til påvisning af antistoffer i blodprøver. I Danmark foretages disse undersøgelser på Statens Serum Institut.

Den polskfødte jødiske læge Albert B. Sabin er også kendt som opfinder af den orale poliovaccine i 1961.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig