Jones fraktur
Jones fraktur, skråt i proximale del af 5. metatars.
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Jones fraktur er et tværbrud i basale del af femte mellemfodsknogle (femte metatars), der forbinder lilletåen med fodroden.

Faktaboks

Også kendt som

fractura partis proximalis osssis metatarsalis V, fraktur proximalt i 5. mellemfodsknogle

Jones fraktur går igennem overgangszonen mellem knoglens metafyse og diafyse. Denne del af knoglen har en ringe blodcirkulation, der kan føre til manglende heling (pseudartrose). Mellem 30 og 50 procent af bruddene heler ikke med gipsbehandling alene, og der vil være behov for operativ behandling.

Jones fraktur involverer ikke ledfladen og betegnes derfor som et ekstraartikulært brud.

Årsager

Jones fraktur opstår som følge af indirekte skade, fx ankelforvridning. Mekanismen er en kraftig indadføring af forfoden med samtidig nedadbøjning af fodsålen.

Lignende brudtyper

Afrivningsbrud (avulsion) i knoglen indebærer afrivning af et knoglefragment ved senefæstet til musculus peroneus brevis, der fæstner helt proksimalt på basis af femte metatars. Avulsionsfraktur i basis af femte metatars kaldes også «pseudo-Jones fraktur».

Ved stressfraktur i basis af femte metatars er frakturlinjen lokaliseret distalt for overgangszonen mellem metafysen og diafysen, og er en skaftfraktur.

Behandling af Jones fraktur

Jones fraktur behandles sædvanligvis med immobilisering i form af gips samt aflastning. Forsinket eller manglende knogleheling ses i mellem 30-50 procent af tilfældene, blandt andet på grund af sparsom blodforsyning i brudområdet. Ved manglende knogleheling eller betydelig fejlstilling kan operativ behandling være nødvendig, sædvanligvis i form af intern fiksation med osteosyntese med skrue. Knogletransplantation kan blive nødvendigt ved manglende knogleheling.

Aktive sportsudøvere vurderes for operation primært for hurtigere at kunne returnere til aktiv sport igen.

Historie

Bruddet blev først beskrevet i 1902 af den walisiske ortopæd Robert Jones (1857-1933), der pådrog sig knoglebruddet, mens han dansede.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig