HeLa-celler er en betegnelse for en cellelinje, der kan dyrkes i vævsdyrkningslaboratorier. Cellerne er epithelceller og kommer oprindeligt fra en kræftsvulst på livmoderhalsen hos en kvinde i USA. HeLa er de to første bogstaver i hendes for- og efternavn.

Cellelinjen er let at dyrke og kan anvendes til cellebiologisk, virologisk og molekylærbiologisk forskning. Kromosomerne i HeLa-cellerne er en kombination af menneskekromosomer og gener fra et humant papilomavirus (HPV), som forårsagede livmoderhalskræften. HeLa celler kan inokuleres med forskellige virus, som så opformeres inde i HeLa-cellerne, hvor de kan forårsage karakteristiske synlige skader. HeLa-celler bruges derfor meget til virusdyrkning og har også spillet en stor rolle i kræftforskningen, når det gælder virkningen af mulige kemiske stoffer til behandling af kræft.

Læs mere på lex.dk

Litteratur

  • Rebecca Skloot (2010). The immortal life of Henrietta Lacks.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig