Antistof (overordnet struktur og kløvningsfragmenter)
Skematisk gengivelse af den overordnede struktur for et IgG antistof, samt kløvningsfragmenter efter enzymatisk behandling med papain eller pepsin. På figuren er vist de variable (V) og konstante (C) dele, med angivelse af variable og konstante regioner for tung (H, heavy) og let (L, light) kæde (hhv. VH, CH og VL, CL). Antistofmolekylet udgøres af to identiske 'halvdele', der hver består af en tung og en let kæde, og som holdes sammen af svovlbroer (disulfidbroer) imellem de to tunge kæder i hængselsregionen (hinge). Antistoffet binder sit antigen ved genkendelse af en specifik epitop, der er komplementær til antistoffets paratop. Paratopen udgøres af hypervariable loops, også kaldet de komplementaritetsdeterminerende regioner (CDR, complementarity-determining region) yderst i VL og VH regionerne. VL og VH regionerne betegnes tilsammen Fv (fragment variable). Vist er også kløvningsmønstret for enzymatisk behandling af antistoffet med papain og pepsin, som resulterer i hhv. 2 Fab (fragment antigen binding) fragmenter samt ét Fc (fragment crystallizable) fragment og et F(ab')2 fragment samt ét pFc' fragment.
Antistof (overordnet struktur og kløvningsfragmenter)
Licens: CC BY SA 3.0

Fc-delen er den del af et antistof, der kan bindes af effektormolekyler, fx Fc-receptorer eller komplementproteiner, når antistoffet med sine Fab-dele har bundet et antigen.

Faktaboks

Etymologi

Fc er en forkortelse for fragment crystallizable, altså det fragment som er krystalliserbart

Fc-fragmentet kan dannes ved kløvning af et antistofmolekyle med enzymet papain, der kommer fra frugten papaya, og et næsten identisk fragment, betegnet pFc', kan dannes ved kløvning med enzymet pepsin.

Fc-delen af antistoffer kan i visse tilfælde bindes af og aktivere komplement (se komplementsystemet), som er et sæt af proteiner, der virker i immunforsvaret. Fc-delen genkendes desuden af specifikke Fc-receptorer på overfladen af forskellige celletyper, hvilket er af betydning for antistoffernes biologiske aktivitet.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig