Antistof (overordnet struktur og kløvningsfragmenter)
Skematisk gengivelse af den overordnede struktur for et IgG antistof samt kløvningsfragmenter efter enzymatisk behandling med papain eller pepsin. På figuren er vist de variable (V) og konstante (C) dele med angivelse af variable og konstante regioner for tung (H, heavy) og let (L, light) kæde (hhv. VH, CH og VL, CL). Antistofmolekylet udgøres af to identiske 'halvdele', der hver består af en tung og en let kæde, og som holdes sammen af svovlbroer (disulfidbroer) imellem de to tunge kæder i hængselsregionen (hinge). Antistoffet binder sit antigen ved genkendelse af en specifik epitop, der er komplementær til antistoffets paratop. Paratopen udgøres af hypervariable loops, også kaldet de komplementaritetsdeterminerende regioner (CDR, complementarity-determining region) yderst i VL og VH regionerne. VL og VH regionerne betegnes tilsammen Fv (fragment variable). Vist er også kløvningsmønstret for enzymatisk behandling af antistoffet med papain og pepsin, som resulterer i hhv. 2 Fab (fragment antigen binding) fragmenter samt ét Fc (fragment crystallizable) fragment og et F(ab')2 fragment samt ét pFc' fragment.
Antistof (overordnet struktur og kløvningsfragmenter)
Licens: CC BY SA 3.0

Fab-fragment er det specifikke fragment af et antistofmolekyle, der kan spaltes fra antistofmolekylet ved behandling med enzymet papain, som er en protease udvundet fra papaya-frugten. Fab-fragmentet indeholder det område i et antistof, der binder antigen. Fab-fragmentet består af ét konstant og ét variabelt domæne fra hver af tung og let kæde, og det indeholder den antigen-bindende del af antistofmolekylet. Ved enzymatisk kløvning af et antistof med papain dannes to identiske Fab-fragmenter samt ét såkaldt Fc-fragment.

Faktaboks

Etymologi
Fab er en forkortelse for fragment antigen-binding
Også kendt som

Fab

Studier af de fragmenter, der dannes ved enzymatisk kløvning af antistoffer med forskellige enzymer, var af grundlæggende betydning for at forstå antistoffernes opbygning og funktion. Ved kløvning med enzymet pepsin dannes således et såkaldt F(ab')2 fragment bestående af to sammenhængende Fab-fragmenter samt et pFc'-fragment, der er en anelse mindre end Fc-fragmentet dannet ved papain-kløvning. Rodney Porter og Gerald Edelman var de første, der viste dette, og de delte i 1972 Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin for deres arbejde, der var essentielt for forståelsen af antistoffers opbygning.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig