Cryptosporidier
Figur. Cryptosporidium parvum-cyster (røde, 5-6 µm) i fæces fra AIDS-patient med diarré. Modificeret Ziehl-Neelsen farvning. Den blå kontrastfarve viser bl.a. stavformede bakterier. Forstørrelse x 1000.
Cryptosporidier
Af /N. Høiby & Å. Bengård Andersen: Klinisk Mikrobiologi og Infektionsmedicin, FADLs Forlag 2021.
Licens: CC BY SA 3.0

Cryptosporidium er en slægt af parasitter (protozoer) med mange arter, der er sygdomsfremkaldende i tarmkanalen. Den findes hos mennesker, men er mest udbredt hos dyr som kvæg, grise, geder, får og hjorte i hele verden. I ulande er det den næsthyppigste årsag til spædbarnsdiarré, og den kan også forårsage rejsediarré. Smitten foregår fra menneske til menneske og fra dyr til mennesker (zoonotisk) gennem fækalt forurenet mad. Dyr bliver også syge med diarré.

Smitteveje og forløb

Cryptosporidium oocyster indtages med føden og frigiver sporozoiter i tyndtarmen, som straks invaderer og formerer sig i tarmcellerne. Udbrud fra swimmingpools og forurenet drikkevand ses også. I tarmcellerne foretager sporozoiterne flere ukønnede delinger, hvorfra de dannede merozoiter frigøres og invaderer nye tarmceller og giver diarré. Sommetider frigøres der merozoitter, som udvikles til han- og hun-gametocytter, der danner en zygote, som udvikler sig til oocyster, der så udskilles med afføring (fæces) og kan inficere nye dyr eller mennesker. Oocysterne er meget modstandsdygtige og kan overleve længe i naturen.

Diarré forårsaget af cryptosporidium

Især to arter kan fremkalde diarré hos mennesker, C. parvum og C. hominis. Hos raske mennesker går diarréen over af sig selv i løbet af 3-12 dage, men hos mindre børn, især i ulande, ses længerevarende eller tilbagevendende diarréepisoder. Hos AIDS-patienter og andre immunsvækkede personer kan sygdommen (cryptosporidiose) give voldsom, langvarig diarré, der kan være livstruende. Diagnosen kan stilles ved mikroskopi af fæces efter specialfarvning (figur), men som regel anvendes PCR eller antigentest til påvisning af parasitten. Behandling med stoffet Nitazoxamid er ikke så effektiv hos personer med AIDS og andre immunsvækkede patienter.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig