Armauer Hansen Forskningsinstitut er et forskningsinstitut, der blev startet på norsk initiativ i Addis Ababa i 1970. Det er opkaldt efter den norske læge Amauer Hansen (1841-1912), som i 1873 viste, at spedalskhed (lepra) forårsages af en tuberkuloselignende bakterie Mycobacterium leprae, som på den tid smittede mange mennesker i omegnen af Bergen i Norge, hvor man havde et særligt hospital for spedalske; det er nu et museum. Bakterien kaldes derfor også Hansens sygdom. Også i Danmark har der været spedalskhed især i middelalderen.

Faktaboks

Også kendt som

Armauar Hansen Research Institute (AHRI)

Forskningsinstitutnavnet forkortes ofte til AHRI (Armauer Hansen Research Institute). I dag spiller instituttet en central rolle i medicinsk forskning i Etiopien og i fremtiden formentlig også i resten af Afrika.

Etablering af instituttet

Instituttet blev etableret i 1970 ved All Africa Leprosy Rehabilitation and Training Centre i Addis Ababa. Initiativet kom fra Universitetet i Bergen. Driften af instituttet var i mange år afhængig af betydelige bidrag fra Norge og Sverige.

Formålet med instituttet var at drive forskning i sygdommen spedalskhed. I løbet af få år blev det især kendt for forskning, der førte til øget viden om immunologiske forhold ved sygdommen.

Forskning

Mens forskningen i de første år koncentrerede sig om spedalskhed, blev instituttets forskningsområde efterhånden udvidet til også at omfatte andre infektioner som tuberkulose, leishmaniasis, HIV-infektion, hjernehindebetændelse og malaria. Et stort antal videnskabelige publikationer og doktorafhandlinger er i løbet af årene udgået fra instituttet, som desuden har spillet en vigtig rolle i uddannelsen af etiopiske forskere. I det første tiår blev en del unge norske forskere også uddannet her.

Instituttet i dag

I dag er AHRI Etiopiens vigtigste medicinske forskningsinstitution med etiopiske direktører og hovedsagelig etiopiske ansatte. Instituttets betydning for landet anerkendes af den etiopiske regering, som fra 2016 har taget økonomisk ansvar fra driften. Det forventes, at instituttet også fremover vil spille en ledende rolle i medicinsk forskning i Etiopien og regionalt i Afrika.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig