Apgar score
Apgar score
Af /Created with Canva.

Apgar score er et pointsystem, der anvendes til at vurdere fem forskellige livstegn hos nyfødte. Pointsystemet går fra 0 til 10 point. Den højeste Apgar score er ti point, og de fleste børn får Apgar score 9 eller 10 efter 1 minut. Vurderingen foretages af sundhedspersonale ifm. fødslen, fx en jordemoder eller en børnelæge.

Faktaboks

Etymologi

Metoden er opkaldt efter den amerikanske anæstesilæge Virginia Apgar (1909–1974).

Også kendt som

apgarscore, Apgar-score

Livstegnene vurderes normalt to gange; et minut og fem minutter efter fødslen og der gives 0, 1 eller 2 points for hver og disse lægges sammen og resultatet udgør Apgar scoren. Vurderingen fortsættes til 10, 15, 20 minutter, hvis Apgar scoren er lav, fx hvis vejrtrækningen ikke kommer godt i gang. Livstegnene, som vurderes er: antal pulsslag (hjertefrekvens), vejrtrækning, muskelspænding (tonus), reaktion på stimuli, fx berøring, og hudens farve.

Lav Apgar score

Virginia Apgar
Den amerikanske anæstesilæge Virginia Apgar (1909–1974), som udarbejdede pointsystemet Apgar score.
Af /World Journal Tribune photo.
Licens: Public domain

En lav Apgar score kan have flere årsager. Hos for tidligt fødte børn (præmature) er det normalt, at det tager nogen tid, før vejrtrækningen kommer rigtigt i gang, deres reaktioner er svage og deres muskelkraft er heller ikke så stor. Hvis den fødende har fået smertestillende medicin eller bedøvelse, kan det også påvirke barnet. I sjældne tilfælde skyldes lav Apgar score en medfødt sygdom i musklerne eller hjernen.

Lav Apgar score ved iltmangel under fødslen

En lav Apgar score kan også skyldes en grad af iltmangel under fødslen. Det er normalt, at barnet reagerer med en såkaldt dykkerrefleks, hvor hjertet slår langsomt, vejrtrækningen stopper, og barnet bliver slapt. I den situation kan Apgar score ved 1 minut være meget lav. Det er dog typisk ukompliceret, og barnet 'vågner' pludseligt op og begynder at skrige. Disse børn har sjældent efterfølgende problemer, fx med at sutte. Ved mere langvarig, gentagen eller alvorlig iltmangel kan hjernens elektriske funktion være helt ophørt, så barnet ikke har mulighed for at trække vejret eller bevæge sig og må genoplives. En Apgar score over 6 ved vurderingen 5 minutter efter fødslen tyder ikke på iltmangel af varig betydning.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig