Æskulapstav. Den græske tekst gengiver den første aforisme af lægekunstens fader, Hippokrates, i dansk oversættelse 'livet er kort, kunsten lang, det rette øjeblik hastigt svundet'. Udateret tegning, formentlig fra renæssancen.

.

Æskulapstaven er en attribut for Asklepios, lægekunstens gud, i kunstneriske fremstillinger fra antikken. Staven er omslynget af en slange, som ved sin mulighed for hamskifte antages at symbolisere den livsfornyende kraft. Æskulapstaven er siden blevet brugt som symbol for lægekunst og læren om lægemidler (farmaci). Æskulapsnoge var hellige dyr, der blev holdt i fangenskab ved hospitaler knyttet til templer, som indviet til Asklepios.

Faktaboks

Etymologi

1. led af Asklepios

Æskulapstaven med to sammenslyngede slanger er uden rod i antikken; den er også blevet brugt som symbol for lægekunsten, fx af flere landes militære lægekorps.

Søværnet indførte i 1849 en æskulapstav på uniformerne til både overskibslæge, skibslæge og underlæge. Tilsvarende indførtes det i hærens lægekorps i 1850'erne. Fra 1863 indførte hæren Røde Kors-flag og Røde Kors-armbind som supplement til Æskulapstaven.

Det officielle lægesymbol

I 1956 blev æskulapstaven udpeget til det officielle lægesymbol og standardiseret til en figur i rød farve på hvid baggrund: En vertikal stav med en slange, der slynger sig rundt om staven med to snoninger til venstre om staven og en til højre. Lægeforeningen har et lignende symbol bare med en hvid slange på rød baggrund.

Røde Kors-symbolet og den hvide kittel har været konkurrerende symboler til æskulapstaven både i uniformering og i skiltning.

Lægeløftet

Den hippokratiske ed, eller lægeløftet, blev tidligere også betegnet "asklepiadeeden". I Johan Ludvig Heibergs danske oversættelse fra 1816 hedder det i indledningen: "Idet jeg kalder lægeguden Apollon, Asklepios, Hygæa og Panakeia til vidne samt alle guder og gudinder, sværger jeg at ville holde efter bedste evne og skøn denne ed og kontrakt."

Navnet asklepiadeeden henviser til, at de oldgræske læger levede i familiesammenslutninger, asklepiader, der alle kunne føre deres afstamning tilbage til Asklepios.

I dag anvendes en anden og kortere tekst til lægeløftet, der udelader græske guder og lægger vægt på pligten til at opretholde en høj etisk standard.

Skulpturkunst

Æskulapsnog
I et lampeophæng over indgangen i vestgavlen til det der engang var Afdeling D på Frederiksberg Hospital, hvor man behandlede hud- og kønssygdomme, ses en æskulapsnog. Man kan se, at kunstneren har taget sig den frihed at spidde snogen. Bygningen er fra 1903 og dermed fra hospitalets første store byggefase 1901-1914
Æskulapsnog

Traditionelt fremstilles Asklepios iført himation, en slængkappe, der lader overkroppen være delvis synlig. Æskulapstaven holdes som regel i højre hånd. Tidligere havde mange danske apoteker en statue af Asklepios stående. Islands Brygge apotek havde endnu en så sent som i 1979.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig