Værtsskifte er inden for parasitologien det forhold, at en parasit obligatorisk gennemfører sin livscyklus i forskellige værtsdyr.

Den dyreart, hvori parasitten opnår kønsmodenhed og dermed forplantningsevne, kaldes hovedværten, mens den dyreart, hvori mellemstadier af parasitten udvikler sig, kaldes mellemværten. Bløddyr, leddyr og koldblodede eller varmblodede hvirveldyr fungerer ofte som mellemværter.

Eksempler på værtsskifter

Mennesker er hovedvært for malariaparasitten Plasmodium falciparum og Anopheles- myggen er mellemvært. Blodikterne Schistosoma, som er årsag til sneglefeber (bilharziose), har mennesker som hovedvært og vandsnegle som mellemvært. Toxoplasma gondii, som er årsag til toxoplasmose hos mennesker, har katte som hovedvært og mennesker som mellemvært. Kendskab til værtsskifte er vigtigt ved vurdering af epidemiologiske og profylaktiske forhold.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig