/Created with BioRender.

Mediastinoskopi er en kikkertundersøgelse (endoskopi) af brysthulen, som er det rum, der er placeret mellem de to lunger bag brystbenet mediastinum. Undersøgelsen udføres ved hjælp af et langt rørformet instrument med en kikkert i enden (endoskop), i dette tilfælde et mediastinoskop. Ved en mediastinoskopi lægges der et snit i halsfordybningen, lige over brystbenet, hvor mediastinoskopet føres ind. Det er muligt både at inspicere og tage vævsprøver fra området.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af mediastinum og græsk skopein, ‘se’

Undersøgelsesmetoden bruges til at tage prøver af forstørrede lymfeknuder i mediastinum. Forstørrede lymfeknuder ses bl.a. ved lungekræft, lymfom, sarkoidose og tuberkulose.

Mediastinum indeholder blodkar, nerver, lymfekar, lymfeknuder, spiserør, og hjertet. Grundet de mange fine strukturer i mediastimum er mediastinoskopi en undersøgelse, der i nogle tilfælde medfører komplikationer. Hvis der fx går hul på et blodkar, kan blødningen være vanskelig at stoppe.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig