Lårskaftsbrud er fraktur af lårskaftet. Lårbenet (femur) er kroppens største og kraftigste knogle, og selve lårskaftet har en kompakt rørstruktur og kan klare store belastninger. Mens knoglebrud på lårhalsen er hyppigt forekommende hos ældre personer, så er det meget sjældnere, at lårskaftet frakturerer. Det sker oftest hos yngre personer, der udsættes for en voldsom skade, fx i trafikken eller ved arbejdsulykke. På grund af den store muskelmasse omkring lårskaftet kan der også forekomme betydelig blødning. Dette kan i værste fald føre til blødningschok.

Faktaboks

Også kendt som

midtskafts femurfraktur, midtskafts lårbensbrud

Behandlingen af brud på lårskaftet er operativ. Tidligere blev der ofte anvendt metalplade og skruer. I dag bruges der primært marvsøm. Sædvanligvis heler bruddene af lårskaftet uden problemer, men der kan forekomme rotationsfejlstilling. Hvis denne er over 20 grader med indadrotation af foden, kan det føre til problemer med gang og særligt faldtendens.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig