Tandsæt

Victor Haderups benævnelse af tænderne med tal, Haderups Nomenklatur, gør det let at præcisere, hvilken tand der er tale om ved en tandsygdom. På tegningen ses tandsættet forfra, således at tænderne i personens venstre side ses i tegningens højre side. Et normalt tandsæt hos et voksent menneske består af 32 tænder, fordelt med 16 i overkæben og 16 i underkæben. Tænderne er symmetrisk fordelt i kæberne. I hver kæbehalvdel er der således to fortænder, én hjørnetand, to små kindtænder (præmolarer) og tre kindtænder (molarer).

Tandsæt
Af /Created with BioRender.com.

Kindtænder er de tænder, der anvendes til at tygge maden. I det permanente tandsæt er der dels små kindtænder (præmolarer), dels store kindtænder (molarer). I tandrækken er de små kindtænder placeret lige bag hjørnetænderne, og de store kindtænder bag de små kindtænder.

Faktaboks

Også kendt som

molar (stor kindtand), præmolar (lille kindtand)

Kindtænderne har stor tyggeflade med tyggeknuder (cuspides), der egner sig til at male maden mod modstående tand (antagonisten). I det permanente tandsæt er der i de fire kæbehalvdele (kvadranter) tre store kindtænder, hvoraf den bageste er visdomstanden. De store kindtænder har fire eller fem tyggeknuder og to til tre rødder.

Mellem kindtænderne og hjørnetænderne er der to små kindtænder (præmolarer). De har to tyggeknuder og en eller to rødder.

I mælketandsættet er der kun to store kindtænder og ingen små.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig