Hôtel-dieu, Toulouse
Hôtel-dieu i Toulouse.
Hôtel-dieu, Toulouse
Licens: CC BY SA 3.0

Hôtel-dieu var et stort sygehus.

Faktaboks

Etymologi

Egentlig gudshus. Hôtel kommer af latin hospes 'gæst, gæsteven, besøgende, fremmed', og Dieu kommer af latin Deus 'gud'. Udtrykket kendes på fransk fra ca. 1260.

I Frankrig blev der i løbet af middelalderen opført en række store offentlige hospitaler drevet af kirken under navnet Hôtel-dieu, hvor alle kunne henvende sig. Man forsøgte dog at undgå, at personer med kønssygdomme og andre smitsomme sygdomme blev indlagt. Den primære målgruppe var kronisk syge, der var plejekrævende og havde svært ved at klare sig selv. Hospitalerne havde tillige en herbergslignende funktion. Hôtel-dieu i Paris, Lyon og Toulouse var blandt de større sygehuse. Det var især den mindre velhavende del af befolkningen, der lod sig indlægge.

Hôtel-dieu i Paris var beliggende overfor Nôtre-Dame-katedralen. De franske konger viste hospitalet stor interesse, bl.a. i form af pengegaver og det blev derfor løbende udvidet. I 1788 var der plads til over 1000 patienter. Det tjente både sygeplejemæssigt og arkitektonisk som et forbillede for andre store franske hospitaler.

I 1656 oprettede kardinal Jules Mazarin Hôpital général i Paris med henblik på at afhjælpe fattigdomsproblemer. Omkring år 1700 var der ca. 100 Hôpitaux généraux i Frankrig.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig