Eksempel på greenstick fraktur. På strækkesiden er bruddet gennemgående (cortex er fraktureret). På bøjesiden er cortex intakt. Bruddet forekommer næsten udelukkende hos børn, som har et elastisk skelet med en tyk benhinde (periost).
.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Greenstick fraktur er et brud, der forekommer hos børn. Greenstick frakturer giver ofte en fejlstilling, idet knoglen kun er brækket på den ene side. Trækket fra musklen vil kunne medføre vinkling af knoglebruddet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af engelsk greenstick ‘ung kvist’

Børn har et elastisk skelet med en tyk knoglehinde (periost), der gør knoglerne mere bøjelige end voksnes. Ved skade giver knoglen efter på strækkesiden, hvor knoglebarken (cortex) frakturerer og åbner sig. På den anden side (kompressionssiden) presses knoglen sammen, mens selve knoglebarken er intakt.

Knoglen kan altså blive bøjet meget uden at den brækker helt over. Det minder om en brækket kvist på et ungt løvtræ, hvor barken er intakt på den ene side, deraf navnet.

Greenstick brud ses oftest i diafysen i lange rørknogler, men forekommer også i metafysen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig