Kemisk struktur af glutamat, som stoffet ser ud ved fysiologisk pH, hvor det er ladet. Øverst ses den uladede form af glutaminsyre. Nederst ses glutamat (grå kulstof) i en 3-dimensional struktur af glutamat bundet til en en glutamat receptor.

Glutamat er det kemiske navn for salt af aminosyren glutaminsyre. Glutamat er også betegnelsen for den ioniserede form af glutaminsyre, som findes ved neutralt pH i det meste af kroppen (fysiologisk pH=7,4).

Faktaboks

Etymologi
Ordet glutamat kommer af glutam(in) og -at.

Glutamat er det mest udbredte aktiverende signalstof (neurotransmitter) i det perifere og centrale nervesystem (CNS, hjernen). Glutamat er også kendt som umami og anvendes som aromaforstærker i levnedsmidler. Det kaldes også "det tredje krydderi" eller MSG (monosodium glutamate, mononatriumglutamat). Det skyldes, at der findes receptorer på tungen, der genkender og aktiveres af glutamat.

Ved fysiologisk pH er de to carboxylsyregrupper deprotonerede og negativt ladede, og aminogruppen protoneret og positivt ladet. Så samlet set er ladningen -1.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig