Fransoser er en gammel betegnelse for syfilis.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af tysk Franzosen, og den egentlige betydning er 'franskmænd'. Betegnelsen blev anvendt om syfilis, der også blev kaldt den franske syge, da det var opfattelsen, at sygdommen kom fra Frankrig.

Også kendt som

den franske syge, fransos ('franskmand', ental), gallicus morbus (latin)

Udtrykket stammer fra 1494, hvor franske lejesoldater trængte ned igennem Italien, da Charles 8., som var Frankrigs konge fra 1483 til 1498, var i krig mod Habsburgerriget. Efter en belejring og plyndring af Napoli, udbrød der en epidemi af syfilis blandt de franske styrker. Sygdommen blev først kaldt "den napolitanske syge". Under den franske hærs tilbagetog spredtes sygdommen i Italien og resten af Europa, og udtrykket "den franske syge" opstod.

Det har været den traditionelle opfattelse blandt medicinhistorikere, at syfilisbakterien oprindeligt stammer fra de amerikanske kontinenter og kom til Europa i 1493 med hjemkomsten af Christoffer Columbus' søfolk. Det diskuteres dog, om der har været europæiske tilfælde af sygdommen tidligere i middelalderen eller oldtiden.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig