Antistof og antigen
Antistof og antigen, med angivelse af antistoffets overordnede struktur, herunder antigenbindende område, eller paratop, der er komplementær til antigenets epitop. Paratopen udgøres af de hypervariable loops, der også benævnes komplementaritetsbestemmende regioner (complementarity-determining region, CDR). Antistoffets opbygning og domænestruktur er også angivet (se forklaring under antistoffer).
Antistof og antigen
Licens: CC BY SA 3.0

Epitop er et område på et antigen, som genkendes af immunsystemet.

Faktaboks

Også kendt som

antigen determinant

Antigener er defineret ved, at de kan stimulere et specifikt immunrespons. Et antigen kan fx være en bestanddel (en molekylær struktur) af et smitstof, fx en bakterie eller et virus, men det kan også være bestanddele af fx pollen i forbindelse med allergier, eller kroppens egne væv i forbindelse med autoimmune sygdomme.

I kroppen kan immunceller, kaldet B-celler og T-celler, genkende antigener ved hjælp af receptorer. Receptorerne binder sig til specifikke områder på antigenerne, der betegnes epitoper. Dette fører til aktivering af cellen. Aktiverede celler bidrager i bekæmpelsen af det aktuelle smitstof eller forårsager skade i forbindelse med allergier og autoimmun sygdom.

Et enkelt smitstof kan bestå af mange forskellige antigener, og hvert antigen har typisk mange forskellige epitoper. Beskaffenheden af epitoper, der genkendes af henholdsvis B-celler og T-celler er typisk forskellig. På et givet antigen vil epitoper, som immuncellerne reagerer særligt stærkt imod, betegnes immundominante epitoper.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig