Dead space er den del af luftvejene, der ikke indgår i luftskiftet mellem ilt og CO 2.

Luftvejene indeholder udover lungerne bl.a. også mund, næse, svælg og luftrør, men i disse dele af luftvejene foregår der ikke nogen udveksling mellem ilt og CO2 (gasudveksling). Ved en almindelig vejrtrækning på 500 ml luft udgør dead space ca. 30 %, dvs. 150 ml. Trækker man vejret gennem fx en slange, så vil dead space blive forøget med dennes volumen. Der skelnes mellem det anatomiske dead space og det fysiologiske dead space, hvor der ved det fysiologiske dead space også medtages de områder af lungevæv, som pga. sygdomsprocesser, fx blodprop i lungerne, ikke kan udveksle ilt og CO2.

Begrebet dead space bruges derfor ofte i forbindelse med bedøvelse af en patient og respiratorbehandling. Når vejrtrækningen sker fra en respirator gennem dens slanger til en bedøvelsestube, der er ført gennem munden og ned i lungerne, forstørres det område, hvor der ikke kan foregå gasudveksling. På den måde forøges dead space til det større volumen, som vejrtrækningen skal passere fra lungevæv til stedet hvor respiratoren tilfører frisk luft.

Enhver forøgelse af dead space forringer effektiviteten af vejrtrækningen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig