Tandens strukturer
Tandens strukturer
Af /Created with Biorender.

Tandben er det hårde væv, der udgør størstedelen af en tand.

Faktaboks

Også kendt som

dentin

Tandben og tandens opbygning

I tandkronen er tandbenet (dentin) beklædt med emalje, og i tandroden er det beklædt med cement. Centralt i tanden ligger tandnerven (pulpa). Tandben er ikke så hårdt som emalje, og det indeholder talrige dentinkanaler, der rummer udløbere fra de celler, der beklæder tandbenet i hulrummet ved tandnerven. Disse celleudløbere indeholder nervesensorer, og derfor kan tandbenet være smertefølsom ved caries, ved udboring og ved blotlagte tandhalse.

Strukturen af tandben

Tandben er en af tandens tre hårde vævsbestanddele. Den dannes af odontoblaster, der beklæder pulpahulens vægge. Odontoblasterne er også aktive, efter at tanden er færdigdannet, og de danner kontinuerligt den såkaldt sekundære dentin, som styrker tanden. Ved ydre påvirkning kan odontoblasterne beskytte tandpulpa ved at danne tertiær dentin. Det indebærer, at pulpa trækker sig tilbage for at undgå blotlæggelse og infektion med bakterier.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig