Malaria schizont
Plasmodium vivax schizont med ca. 20 merozoitkerner i udstrygningspræparat af blod fra patient med malaria. De brune pletter er malariapigment fra blodlegemernes hæmoglobin, som malariaparasitterne nedbryder og lever af. De lyseblå celler er erythrocytter uden malariaparasitter. Forstørrelse x 1000.
Malaria schizont
Af /N. Høiby & Å. Bengård Andersen: Klinisk Mikrobiologi og Infektionsmedicin, FADLs Forlag 2021.
Licens: CC BY SA 3.0

Schizont er et stadium i malariaparasittens og cryptosporidiernes kønsløse formeringscyklus. Ved formeringen gennemgår cellekernen deling flere gange og danner en mangekernet schizont, som senere skilles til mange celler (merozoitter).

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk schizein ‘spalte, flerdeling’

Schizonterne findes i de røde blodlegemer (erythrocytterne) og kan ses ved mikroskopi ved tre af de fire vigtigste malariaarter, men sjældent ved Plasmodium falciparum.

Malarias udviklingscyklus
Illustrationen viser malarias udviklingscyklus. Malariaparasitterne vil i inkubationstiden efter myggestikket og før symptomerne på malaria begynder, formere sig i leverens celler (højre del af tegningen), hvor der dannes en præ-erythrocytær schizont bestående af flere tusinde merozoitter. Efter 5-8 dage frigives merozoitterne til blodet, hvor de i løbet af 30 sekunder invaderer de røde blodceller, og her begynder så den erythrocytære opformering (venstre del af tegningen), som er ansvarlig for alle de kliniske symptomer ved malaria. I den indgår dannelsen af schizonter i erythrocytterne. Til sidst udfylder schizonten, der består af 6-24 merozoitter (antallet er karakteristisk for de enkelte arter), næsten hele erythrocytten og efter 48 timer (Plasmodium falciparum, P. vivax og P. ovale) eller 72 timer (P. malariae) sprænges erythrocytten og feberanfaldet begynder og varer nogle timer alt i, mens merozoitterne straks invaderer nye erythrocytter, hvorefter udviklingen fortsætter med nye feberanfald, som efterhånden synkroniseres til hvert 2. eller 3. døgn. De første symptomer begynder, når parasitterne har invaderet 0,0002-0,02 % af erythrocytterne.
P. vivax og P. ovale kan i modsætning til de andre malariaarter danne hvileformer i leveren (hypnozoitter), som kan aktiveres måneder eller år senere og give tilbagefald af malariasygdommen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig