Nyheder

7. februar

Fagansvarlige søges til Den Store Danske på lex.dk

Foreningen lex.dk leder nu efter fageksperter inden for stort set alle emneområder. Og det er ikke bare forfattere, vi leder efter. Vi kalder det fagansvarlige, fordi vi går efter at skabe længerevarende, stabile relationer mellem værk, emne og fagekspert.

Værket er Den Store Danske, der efter et par år uden opdateringer skal gives nyt liv. Det sker i løbet af 2020 som en del af sitet lex.dk. Værket er et alment onlineleksikon, så emnerne kan være alt muligt, fx “EU”, “klimaforandringer” eller “dansk politik”.

En fagansvarlig er en udvalgt fagperson, der forvalter en lille del af indholdet på lex.dk. De fleste fagansvarlige vil være ansat på et universitet eller i sektorforskningen.

For at kunne blive fagansvarlig på lex.dk skal du have en solid faglig baggrund fra det fagområde, du skal have ansvaret for. Det betyder som regel, at du skal have en højere uddannelse og/eller lang erfaring. Inden for mange af fagområderne er det vigtigt, at du har arbejdet med forskning og undervisning. Du skal også skrive godt, og du skal kunne arbejde tværfagligt sammen med andre fagansvarlige.

Den fagansvarlige 

 • er aktiv og holder øje med artikler inden for sine emner. Opdaterer eksisterende tekster og tilføjer nye opslag
 • er fagligt og professionelt funderet i sine emner
 • prioriterer vinkler og indhold inden for sine emner sammen med redaktionen
 • har en ramme for honorar for et år ad gangen
 • er krediteret ved alle artikler inden for sine emner
 • kan hjælpe andre fagansvarlige ved at pege på artikler, der bør opdateres, og kan begrunde ønsket i et internt system
 • har adgang til statistik (læsertal, vurderinger) om sit emneområde
 • kommunikerer direkte med brugere, der har indsendt kommentarer og forslag til opdateringer

Hvis du er interesseret, kan du skrive til info@lex.dk eller kontakte udviklingschef Erik Henz Kjeldsen på mobil 5129 6549 eller på ehk@lex.dk.


1. december

To nye redaktører

Jørgen Nørby Jensen er pr. 1.12.2019 ansat som redaktør ved Den Store Danske på lex.dk. Han har tidligere arbejdet som informationsmedarbejder og seniorkonsulent ved Dansk Sprognævn, som oplæser for Politiken og som ordbogsforfatter på Gyldendal. Jørgen har stor erfaring med formidling og opslagsværker, og han har et større kendskab til dansk sprog end de fleste. Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk og sprogvidenskab fra Odense Universitet.

Suzanne Rindom er pr. 1.12.2019 ansat som redaktør ved Den Store Danske på lex.dk. Hun har omfattende erfaring med digital forskningsformidling, senest fra DTU Fødevareinstituttet, hvor hun i tæt samarbejde med de videnskabelige medarbejdere har sørget for at gøre viden synlig for myndigheder, medier, forskere og interesserede borgere. Hendes erfaring spænder fra rådgivning af forskere om digital formidling til at have ansvaret for en række videnskabelige websites. Suzanne er oprindeligt uddannet som kandidat i kommunikation og biologi fra RUC.


15. november

Første værk på lex.dk

Trap Danmark er et værk, der – med udgangspunkt i steder – beskriver Danmark. Værket lanceres nu på trap.lex.dk. I første omgang med beskrivelser af steder i 15 kommuner. De resterende kommuner bliver tilføjet, efterhånden som bindene i bogværket Trap Danmark udkommer.

På trap.lex.dk kan du finde viden om fx Læsø ved at

 • klikke på steder på et kort
 • klikke dig gennem en emneoversigt
 • eller ved at skrive et søgeord

Mange veje fører til Læsø.


22. oktober

Lyden af lex.dk

Radiostationen LOUD vandt udbud om offentlige midler til at sende en bred vifte af programmer på en DAB-kanal. Foreningen lex.dk er blandt de mange partnere, der udgør LOUD.

Det er planen, at lex.dk i LOUD-regi skal sende ca. halvanden time om ugen. Programmerne tager udgangspunkt i myter, som holdes op mod fakta. Fakta findes i leksikonet, som i forvejen bruges af radiostationens målgruppe, unge. Læs mere på LOUDs hjemmeside.


10-11. Oktober

Europæisk samarbejde

I oktober deltog lex.dk i en konference i Bruxelles. Det norske leksikon snl.no og organisationen bag det stod for et program, hvor de ca. 20 deltagende leksikon-projekter præsenterede deres projekter for hinanden. En rød tråd i programmet var de udfordringer, opslagsværker står overfor, når de i udgives digitalt. Læs mere på konferencens hjemmeside.

deltagere i konference om digitale encyklopædier