Isotopteknik. Sporing af lækage i rørledninger. Ganske små lækager kan lokaliseres ved at pumpe en opløsning af den radioaktive isotop 82Br langsomt gennem systemet og skylle efter, indtil aktiviteten er skyllet ud af rørsystemet igen. Lækagen kan herefter detekteres på det sted, hvor den radioaktive opløsning er trængt ud af rørsystemet og stadig befinder sig efter udskylningen. Halveringstiden af 82Br er kun halvandet døgn, så radioaktiviteten forsvinder hurtigt af sig selv.

.

Isotopteknik er anvendelse af radioaktive isotoper til løsning af tekniske problemer, hvor isotopernes udsendelse af ioniserende stråling udnyttes på forskellige måder.

Stof påvirker stråling

Når stråling passerer stof, vil strålingen blive svækket. Graden af svækkelse kan bruges til at bestemme materialetykkelsen, når man kender strålekilden og materialets art. Betastråling bremses let og vil derfor være egnet til måling på tynde materialer, mens gammastråling er mere gennemtrængende og derfor velegnet til tykkere materialer.

Metoderne kan anvendes lige fra tykkelsen af cigaretpapir til tommetykke stålplader. Også væskestanden i lukkede beholdere kan bestemmes ved anbringelse af en radioaktiv kilde på den ene side af beholderen og en detektor på den anden side.

Stråling påvirker stof

Både alfa- og betastråling er stærkt ionisende. Denne virkning benyttes ved en række processer til at forhindre opbygning af statisk elektricitet ved industriel produktion af papir, tekstiler og plastfolier.

På lignende måde kan afsættelse af energi fra udsendelsen af ladede partikler give anledning til både fysiske og kemiske processer i udvalgte materialer. I nogle rumsonder kommer energien fra radioaktive henfald. Kraftig stråling kan anvendes til sterilisation af injektionssprøjter og andet medicinsk udstyr, der ikke tåler varmebehandling.

Stråling følger stof

Radioaktive isotoper har samme kemiske egenskaber som de tilsvarende stabile isotoper. De radioaktive isotoper følger derfor de naturligt forekommende grundstoffer gennem alle fysiske og kemiske processer. Dette muliggør bestemmelse af materialetransport i industrielle anlæg og strømningshastigheder i naturen. En vigtig anvendelse er desuden påvisning af lækager i længere rørsystemer eller på utilgængelige steder, hvor rørene er indstøbt i fx beton.

I nuklearmedicin bruges de samme principper til at undersøge kroppens processer og til at diagnosticere sygdomme.

Stråling karakteriserer stof

Ved bestråling af et stof med neutroner i en kernereaktor bliver stoffet radioaktivt, og en måling af den udsendte stråling fortæller om stoffets sammensætning. Denne effekt anvendes såvel i den egentlige aktiveringsanalyse som til bestemmelse af et stofs oprindelse eller forhistorie ved arkæologiske eller kriminaltekniske undersøgelser.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig