Autoklave
Fgur 1. Hospitalsautoklave med lukket dør. De ting, der skal autoklaveres, pakkes ind i papir eller klæde, der er gennemtrængelig for damp og luft. På autoklavens instrumenter vælges det rigtige program og programmets temperatur, tryk og tiden registreres. Pakkerne forsynes med autoklavetape (Figur 2), som efter autoklavering fremtræder med sorte striber, som tegn på, at pakkens indhold er sterilt. Pakkerne må i autoklaven ikke sættes for tæt, så vanddampens indtrængning gennem klædet forhindres.
(Niels Høiby, undervisningsmateriale)
Autoklave
Licens: CC BY SA 3.0
Eksponentielle drabskurver
Figur 3. Ekspontielle drabskurver i et semilogaritmisk system. Y-aksen: logaritmen til antal bakterier, X-aksen: Tiden, fx i minutter. Ved 106 bakterier på Y-aksen ses to kurver, der angiver to forskellige bakteriearter med forskellig følsomhed for varmedrabet, den øverste kurve kunne fx være tuberkulosebakterier, den nederste fx stafylokokker. Ved 103 bakterier på Y-aksen ses, at hvis der er færre antal bakterier (fx stafylokokker) til stede, sker drabet hurtigere. Det er derfor, man renser instrumenter o.l. inden man autoklaverer dem.
Eksponentielle drabskurver
Licens: CC BY SA 3.0

Autoklave er en beholder, der kan lukkes tæt, og som benytter mættet vanddamp til at sterilisere mikrobiologiske substrater, inficeret materiale og udstyr, fx kirurgiske instrumenter (Figur 1 og 2).

Faktaboks

Etymologi
Ordet autoklave kommer af græsk auto- og latin clavis 'nøgle', beslægtet med claudere 'lukke'

Fremgangsmåde ved autoklavering

De ting, der skal autoklaveres, pakkes ind i papir eller et klæde, autoklavedøren lukkes og det autoklaveprogram, man vælger, evakuerer så luften og erstatter den med mættet vanddamp. Det foregår ved 2 atmosfæres tryk ved 121 °C i 20 minutter eller ved 134 °C ved 3 atmosfæres tryk i 3-5 minutter. Effekten af autoklavering skyldes den meget store varmemængde, der afgives, når dampen kondenseres til vand på tingene ved den pågældende temperatur.

Drabet af mikroorganismer skyldes:

  1. denaturering af deres proteiner herunder enzymer,
  2. membranskade og
  3. skade på DNA og RNA. Drabet er eksponentielt (Figur 3).

Prioner, som ikke er mikroorganismer, ødelægges kun af mættet vanddamp ved 134 °C i 3-5 min.

Kvalitetskontrol af autoklaver

Autoklavetape
Figur 2. Autoklaveret pakke forsynet med autoklavetape (pil), der efter autoklaveringen viser to sorte streger som tegn på, at autoklaveringen er gennemført korrekt.
Autoklavetape
Licens: CC BY SA 3.0

For at være sikker på, at en autoklave fungerer korrekt, pakkes der med jævne mellemrum nogle breve med bakteriesporer fra Statens Serum Institut sammen med de ting, der skal autoklaveres. Efter autoklaveringen sendes brevene tilbage til Statens Serum Institut, som undersøger om bakteriesporerne er dræbt. Efter de gældende regler anses en genstand for steril, hvis autoklaveringen giver sandsynlighed for, at er er mindre end 10-6 formeringsdygtige mikroorganismer pr. enhed, dvs. højst én overlevende mikroorganisme pr. 1 million enheder, der autoklaveres, så autoklaveringsproceduren har en reduktionsfaktor på 106. De samme regler gælder i øvrigt forandre steriliseringsmetoder.

Autoklavering anvendes ligeledes ved fremstilling af helkonserves.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig